Schimbarea mare incepe de la pasi mici

Tema foarte importanta din ultimul timp este ca schimbarea incepe de la fiecare dintre noi!

Schimbarea intregului incepe de la partile componente. O parte schimbata influenteaza intregul si astfel se produc schimbari si in celelalte parti componente. Cand stii in ce directie vrei sa schimbi intregul, iti vor fi clare si directiile in care vei face pasi pentru a schimba in detaliu. Daca nu stii inca directia „intregului”, incepe cu pasii mici.

Si cand zic “directie” ma refer de exemplu la valorile pe care vreau sa le traiesc, sa le cresc in viata mea. Imi definesc astfel teluri care ma anima, ma motiveaza, ma bucura si catre care ma indrept. Pe acest drum, bineinteles, intalnesc si obstacole care uneori imi incetinesc viteza (ca sa pot admira peisajul pe drum!) sau care ma fac sa gasesc un alt drum (ca sa mai adun experiente si de acolo de unde nu credea mintea mea ca as mai avea nevoie).

Domeniile cele mai importante din viata mea in care am adus si aduc schimbari pozitive zi de zi sunt:

  • Relatiile cu cei apropiati (si mai ales rolul in care ma aflu eu in relatia cu fiecare dintre ei, de partenera, de mama, etc.)
  • Corpul meu
  • Menirea mea
  • Relatia cu mine insami

Aceste 4 domenii sunt parghiile cele mai importante ale intregului meu. Lucrarea mea interioara referitoare la fiecare dintre ele aduce un aport la intreaga mea viata.

Fiecare domeniu are “subdomenii” (incercati sa va inchipuiti care ar fi subdomeniile voastre?) din care apar intrebari, revelatii, raspunsuri, cautari. Acolo sunt locurile unde chiar fac schimbarile concrete atunci cand constat disfunctionalitati si incerc solutii potrivite: merg la sport, programez si petrec timpul dedicat cu fiecare dintre copiii mei, cu sotul meu, cu mine insami, si cate si mai cate.

Intrebarile apar des si provin mai ales din modul in care viata imi aduce experientele. Astfel reusesc sa aflu despre mine, din ce in ce mai profund. Si raspunsurile ma sprijina sa ma apropii de “directia” pe care aleg sa merg si despre care va spuneam mai sus.

 

E un text despre cum vad eu schimbarea in viata mea. E scris foarte teoretic. Si asta pentru ca fiecare poate sa completeze aceasta “schema” cu propriile domenii, subdomenii, cu “directia” pe care fiecare si-o alege, cu propriile intrebari, ganduri, revelatii.

Pentru ca fiecare poate sa aleaga sa faca o schimbare in viata proprie, dincolo de ceea ce pare sa fie “imposibil”, chiar daca avem o varsta “la care nu se mai schimba nimic” sau orice alte motive ca sa nu iesim din zona de comfort.

Schimbarile pot incepe cu chestiuni mici, tocmai pentru a antrena acest nou “muschi”. Atunci cand ai succese mici, poti sa cauti provocari din ce in ce mai mari si ai succese din ce in ce mai mari si apoi incepi sa ai incredere in capacitatea ta de schimbare.

 

Am o clienta cu care lucrez in programul intens de sedinte individuale. In cadrul acestui program participa doar aceia care doresc sa se implice mai mult, care doresc sa se implice ei insisi in propria lor schimbare. Astfel, in perioada dintre sedintele individuale, acesti clienti isi asuma teme de lucru potrivite lor.

Aceasta clienta a inceput (si a reusit foarte repede desi i se parea imposibil) cu tema de a folosi intotdeauna centura de siguranta in masina pentru ea si fetita ei. Nu insist pe motive, stia ca e important, a vorbit cu fetita ei frumos si clar, i-a explicat sentimentul de nesiguranta pe care ea il simte cand stie ca fetita ei e in pericol si, gata, a reusit. Centura e in folosinta de o saptamana, fara discutii, foarte firesc.

Iar acum, schimbarea aceasta i-a dat incredere ca poate sa aduca si alte schimbari in viata ei, chestiile acelea “imposibile” devin deodata mai usor de obtinut decat credea.

Ea a trecut la o noua tema, pe care si-a ales-o ea singura: are un jurnal al recunostintei, isi noteaza in fiecare zi lucrurile pentru care este recunoscatoare. Si apoi observa ce apare nou in viata ei. Sunt nerabdatoare sa imi povesteasca rezultatele cand vom vorbi data urmatoare.

 

Va puteti si voi alege din teme ca

“o saptamana fara sa judec pe nimeni”,

“mananc la ore regulate mesele principale din zi”,

“petrec timp de conectare in fiecare saptamana cu partenerul meu”

“imi ascult copilul si empatizez cu el fara sa iau in considerare asteptarile mele de la el”

“spun NU cand simt ca asa e bine pentru mine (fara sa ma autosacrific)”

 

… mai dati-mi voi exemple!

 

Am dat exemplul clientei mele pentru a veni cu intrebarea: “Ce schimbari mici vrei sa aduci tu in viata ta incepand de azi?” “Ce schimbare ar putea fi prima in care ai putea sa contribui la binele tau si a celor din jur si, in acelasi timp, sa iti antrenezi capacitatea de schimbare fara sa ai impresia ca faci un efort prea mare?”

 

Chiar azi? Da, chiar azi? Hai, gandeste-te ce poti deja sa faci! Curaj!

 

Scrie-mi raspunsul tau pe adresa mea de email. Ma bucur mult cand primesc mesaje!

 

 

Lasă un răspuns